13 december 2011

5 schrijvers die bewezen hebben dat een uitgeverij het ook niet altijd weet.

Het laten uitgeven van je zorgvuldig geschreven manuscript is een weg met veel hindernissen. Uitgevers krijgen dagelijks, ongevraagd, manuscripten toegestuurd die bij lange na niet allemaal worden gelezen. Sommige manuscripten worden nadat ze uit de envelop zijn gehaald alleen al op de titel afgewezen, zonder dat er ook maar een letter van het daadwerkelijk manuscript gelezen is. 
Het is natuurlijk een vereiste dat je er zelf alles aan hebt gedaan om je manuscript zo goed en mooi mogelijk te schrijven. Laat het nakijken op taalfouten en zinsbouw. Je eigen fouten zie je op den duur echt niet meer. Vraag ook aan bevriende lezers om je manuscript te beoordelen en luister naar hun commentaar en pas je manuscript direct aan waar nodig.
Zelfs wanneer jouw manuscript prima in orde is, dan is dat nog geen enkele garantie dat jouw manuscript ook daadwerkelijk uitgegeven gaat worden. Geef het echter bij de eerste afwijzingen niet op. Er zijn heel wat bekende schrijvers die met hun debuut roman aanvankelijk ook geen voet tussen de deur wisten te krijgen. Zij hebben er het niet bij laten zitten.

1. Anne Frank

















Volgens één uitgever was ‘Het dagboek van Anne Frank’ nauwelijks de moeite waard om gelezen te worden. 
“Het meisje heeft, volgens mij, geen speciale kijk of gevoel die het boek boven boven het niveau ‘interessant’ uittilt”. 

Het zou nog door vijftien andere uitgeverijen worden afgewezen voordat het in de boekhandel terecht zou komen.
2. J.K. Rowling
‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ werd door een dozijn uitgeverijen afgewezen. Onder hen waren grote uitgeverijen zoals Penguin en HarperCollins. Bloomsbury, een kleine Londense uitgever, besloot het boek pas uit te geven nadat de achtjarige dochter van de CEO van Bloomsbury haar vader smeekte om het boek toch echt uit te gaan geven.
Dat zij niet alleen was in haar enthousiasme is een understatement.
3. George Orwell
Een uitgever wees George Orwell zijn inzending ‘Animal Farm’ af met de volgende woorden: “Het is onmogelijk om dierenverhalen te verkopen in America”. 
4. John Grisham
John Grisham’s eerste novelle, ‘A Time to Kill’ werd door een tiental uitgevers en zestien agenten afgewezen voordat het boek werd uitgegeven. Het was het begin van het enorme succes van John Grisham.
5. Sonja Bakker
Ik weet het. Als je een romanschrijver bent of een hekel hebt aan de hele  afvalcultuur, dan staat Sonja vast niet op je favorieten lijstje. Ook wil ik Sonja Bakker op geen enkele manier vergelijken met alle grootheden die hierboven zijn beschreven. Maar ook schrijvers van non-fictie boeken hebben het niet makkelijk om een uitgever te vinden.
Sonja Bakker’s eerste boek werd zo vaak afgewezen bij uitgevers dat zij samen met haar toenmalige echtgenoot besloot om op eigen kosten de gehele eerste druk van haar eerste boek ‘Bereik je ideale gewicht’ zelf te bekostigen en te verkopen totdat er een uitgever gevonden werd. Haar eerste boek werd met meer dan 400 duizend verkochte exemplaren een enorm verkoopsucces.

Geen opmerkingen: